Prostata yra viena iš vyro lytinių liaukų. Nedidukas organas, beveik kaip graikiškas riešutas, sveriantis apie 20 gramų. Pasislėpęs giliai mažajame dubenyje po šlapimo pūsle, jis gaubia šlapimkanalį. Nors organas nedidelis, bet labai svarbus. Prostata išskiria gleivingą skystį – sekretą, sudarantį svarbiausią spermos dalį. Įvykus orgazmui, kartu su vyro sėkla į šlapimkanalį išsiskiria prostatos sekretas, kuris padeda sėklai keliauti šlapimkanaliu į išorę, apsaugo spermatozoidus nuo žuvimo moters lytiniuose organuose. Prostata taip pat gamina labai svarbias medžiagas, vadinamas prostaglandinais. Šios medžiagos reguliuoja kraujagyslių tonusą – gali jas sutraukti ir praplėsti, taip pat reguliuoja vyriškas funkcijas – erekciją, turi įtakos spermatozoidų gyvybingumui ir aktyvumui, parūpina medžiagų, kad vyro sperma būtų pilnavertė. Jeigu šių medžiagų trūksta – visas “vyriškumas” sutrinka. Sulaukus 50 metų, prostatos liaukutės pradeda nykti, o 60-65 metų – jas beveik visiškai pakeičia jungiamasis audinys.

 

PROSTATITAS – JAUNŲ VYRŲ BĖDA

Tai priešinės liaukos uždegimas, kurį sukelia į priešinę liauką patekę mikrobai. Pagrindinis patekimo būdas – šlapimkanalis. Sergant uretritu (šlapimkanalio uždegimu), bakterijos per prostatos latakėlius patenka į priešinę liauką ir gali sukelti uždegimą. Kadangi šlapimkanalio uždegimas dažniausiai būna sergant venerinėmis ligomis, todėl ir prostatitu dažniau serga jauni vyrai aktyvaus lytinio gyvenimo periodu. Tačiau nereikia pamiršti, kad infekcija į prostatą gali patekti ir kraujo (hematogeniniu) bei limfiniu keliais: sergant angina, ūminiu viršutinių kvėpavimo takų uždegimu, kai odoje yra pūlinių, taip pat kai yra ėduonies pažeistų dantų, sergant įvairiais ausies-nosies-gerklės pūlingais uždegimais, gripu, hemorojumi ir t.t. Ūminio prostatito požymiai priklauso nuo infekcijos piktybiškumo ir prostatos pažeidimo stiprumo. Ligoniai jaučia sunkumą, skausmą tarpvietėje, ypač sėdint, skauda kryžmens sritį, pakyla temperatūra (net iki 390C), krečia šaltis. Neretai sutrinka šlapinimasis – skausmingas, dažnas šlapinimasis, kartais net šlapimo susilaikymas. Laiku nesikreipus į urologą, gali išsivystyti prostatos pūlinys, o tai jau pavojinga gyvybei. Lėtiniu prostatitu vyrai serga daug dažniau negu ūminiu. Maudžiantys skausmai kryžkaulio, tarpvietės, kirkšnių, sėklidžių, šlapimkanalio srityse, niežti išeinamąją angą, dažnai “varo” šlapintis. Dažni lytiniai sutrikimai: sutrinka apvaisinimas, erekcija, priešlaikinė ejakuliacija, skausmingas orgazmas. Lytiniai sutrikimai labai paveikia vyrų psichiką – jie tampa uždari, irzlūs, kankina nemiga, mažėja darbingumas, vystosi vadinamoji lytinė neurastenija. Nesigydant, gali išsivystyti impotencija.
Normalus lytinis gyvenimas, atsitiktiniai lytiniai santykiai tik naudojant prezervatyvą, visiškai išgydytas šlapimkanalio uždegimas padeda išvengti šios ligos.

 

VYRŲ KLIMAKSAS

Nuo 50 iki 90 proc. vyresnio amžiaus vyrų serga prostatos adenoma. Tai gerybinis prostatos išvešėjimas. Anksčiau ar vėliau tai atsitinka vos ne visiems vyresnio amžiaus vyrams. Pagrindiniai ligos požymiai yra dažnas ir sunkus šlapinimasis. Nei iš šio, nei iš to, kaip sako pacientai, jie pradeda keltis šlapintis naktį, ko anksčiau niekada nebūdavę.… Šlapimo srovė silpnesnė – ne srovė, o tik srovelė. Pradžioje vargina dažnas šlapinimasis naktį (nikturija). Ši reiškinį vyrai sieja su blogu miegu. Blogai miega todėl, kad juos pažadina dažnas noras šlapintis. Dieną vėl viskas gerai. Atsitinka taip, kad šlapimas visiškai nustoja bėgęs – tai dažnai atsitinka išgėrus, nors ir nedaug, alkoholio. Pradeda labai skaudėti pilvo apačią. Būtina skubi urologo pagalba.
Medikamentus, vartojamus gydant gerybinę prostatos hiperplaziją (GPH), galima suskirstyti į 2 grupes: augalinius ir sintetinius. Teigiamai įvertintos 4 augalinių preparatų grupės: 1) vaistai, pagaminti iš moliūgų sėklų (azuprostatas, prostafinkas, peponenas); 2) vaistai iš dilgėlių šaknų (prostagutas, prostafoztonas); 3) vaistai, pagaminti iš kai kurių palmių vaisių (prostaglitas, prostagalenas); 4) vaistai iš afrikinės slyvos ekstrakto (tadenanas, trianolas). Šiuo metu rekomenduojama daugiau nei 40 augalinių preparatų.
Sintetiniai medikamentai – proskalas, hytrinas, dermiksonas, ipertrofanas ir t.t. Medikamentai vartojami apie 4-6 mėn. Medikamentinį gydymą turi skirti tik prityręs urologas, kuris vėliau galėtų įvertinti, ar gydymas veiksmingas. Ligai progresuojant, kai medikamentinis gydymas nepadeda, ligoniai operuojami tiek atveriant, tiek neatveriant šlapimo pūslės (atliekamos endooperacijos). Kadangi po endooperacijų sutrumpėja pooperacinis gydymas, jos daromos vis dažniau.

http://www.sveikaszmogus.lt/Vyrams-887

Tags:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This field is required.

This field is required.